sâmbătă, 7 iulie 2007

INDUSTRIE ALIMENTARA

Legea nr. 150/2004 privind siguranta si securitatea alimentelor

· Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2002 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor publicata in MO nr.73/31.01.2002, in baza careia a fost elaborata legislatia specifica.
· Legea nr. 57/2002 de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2002 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, publicata in MO nr.349/29.VI 2002· Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, elaborata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Sanatatii si Familiei - Publicata in MO nr.147/27 feb.2002

· Hotararea Guvernului nr. 511/07.04.2004 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicat in MO nr. 348/21.04.2004.
· Hotararea Guvernului nr. 1719/14.10.2004 pentru modificarea si completarea HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicata in MO nr. 1014/03.11.2004.
· Ordin comun nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Publicat in MO nr.722/3.10.2002 Nr. 722 bis/
· Ordin comun nr. 62/103/2004, , pentru modificarea si completarea Ordinului nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - publicat in MO nr.176/06.04.2004
· Ordin comun nr.83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru producerea lor , elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Publicat in MO nr.250 din 15.04.2002
· Ordin comun nr. 185/153/2002 pentru aprobarea Normelor privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Publicat in MO nr.265 din 19.04.2002
· Ordin comun nr.84/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind nivelele maxime pentru anumiti contaminanti in produsele alimetare, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Publicat in MO nr.255 din 10.04.2002
· Ordin comun nr.1201/2003/106/2004, privind completarea Ordinului nr.84/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind nivelele maxime pentru anumiti contaminanti in produsele alimetare, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, publicat in MO nr.142/17.02.2004
· Ordin comun nr.485/292/2004, privind completarea Ordinului nr.84/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind nivelele maxime pentru anumiti contaminanti in produsele alimetare, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, publicat in MO nr.454/20.05.2004,
· Ordin comun nr.1215/2003/117/2004, , privind completarea Ordinului nr.84/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind contaminantii din alimente, publicat in MO nr.165/25.02.2004
· Horarare de Guvern 1197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele si obiectelor care vin in contact cu alimentele, elaborata de Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, - Publicata in MO nr.883/07.12.2002
· Horarare de Guvern nr.512/17.04.2004, , pentru modificarea si completarea HG nr.1197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele si obiectelor care vin in contact cu alimentele, elaborata de Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, publicata in MO nr.375/29.04.2004
· Ordinul comun nr. 179/154/9/2003 al MSF, MAAP si ANPC privind regimul de comercializare a produselor prezentate ca miraculoase, precum si a unor produse alimentare, in scopul protejarii vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor
· Hotarare de Guvern nr. 1198/2002 pentru aprobarea Normelor privind igiena produselor alimentare, elaborata de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - publicat in MO nr.866 din 02.XII.2002
· Ordin comun nr. 932/649/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid destinate consumului uman, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - publicat in MO nr. 86/11.02.2003
· Hotararea Guvernului nr.1196/2002 pentru aprobarea Normelor privind controlul oficial al alimentelor, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - publicata in MO nr. 819/13.11.2002
· Ordin comun nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - publicat in MO nr. 926/18.12.2002
· Ordin comun nr. 388/252/2002 pentru aprobarea Normelor privind fixarea nivelului maxim de acid erucic in uleiuri si grasimi destinate consumului uman precum si in produsele alimentare cu adaos de uleiuri si grasimi, elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei si de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - publicat in MO nr. 532/14.06.2002
· Ordin comun nr. 855/98/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele si ingredientele tratate cu radiatii ionizante elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare - publicat in MO nr. 281/25.04.2002
· Ordin comun nr.856/112/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica elaborat de Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare - publicat in MO nr. 297/07.05.2002
· HG nr.473/01.04.2004, publicata in MO nr.348/21.04.2004, privind modificarea HG 568/2002 privind iodarea universala a sari destinata consumului uman, publicata in MO nr.407/06.12.2002
· HG nr. 473/01.04.2004 pentru modificarea HG nr. 568/2002, privind iodarea universala a sarii, publicata in MO nr. 348/21.04.2004.

Domeniul lapte si produse lactate
· Ordinul comun nr. 524/958/8/2003 al MAAP, MSF si ANPC pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care sa vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii - MO 141/5.III.2003
· Ordin comun nr. 521/832/321/2003 al MAPAM, MS si ANPC pentru aprobarea Normei privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditii de calitate ale unor sortimente de lapte conservat, partial sau total deshidratat, destinate consumului uman - MO 665/19.IX.2003
· Ordinul comun nr.127/301/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul si etichetarea lactoproteinelor (cazeine si cazeinati) destinate consumului uman, elaborat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Sanatatii si Familiei - Publicat in Monitorul Oficial nr. 615/28.09.2001
· Ordin comun nr. 544/843/2003 al MAPAM si MS pentru aprobarea Normelor cu privire la metodele de prelevare si de analiza pentru tipurile de cazeina si cazeinati - MO 662/18.IX.2003
· Ordin comun nr. 515/824/320/2003 al MAPAM, MS si ANPC pentru aprobarea Metodelor de prelevare probe in vederea efectuarii analizelor chimice pentru controlul laptelui conservat si a metodelor de analiza pt. anumite sortimente de lapte conservat partial sau total deshidratat, destinate consumului uman - MO 667/22. IX.2003
· Ordinul comun nr. 230/76/457/2002 pentru aprobarea Normei cu privire la denumirile de vanzare si conditii de calitate pentru laptele de consum destinat comercializarii elaborat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea nationala pentru Protectia Consumatorilor - Publicat in MO nr.694/23.09.2002.
· Ordinul comun nr. 76/113/64/2004 pentru aprobarea Normelor de aplicare a metodelor de analiza chimica, fizica, microbiologica si de evaluare senzoriala a laptelui si produselor lactate si descrierea unora dintre metodele respective, publicat in MO nr. 421/11.05.2004

Domeniul carne si produse din carne
· Ordinul comun nr. 206/447/86/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de pasare elaborat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea nationala pentru Protectia Consumatorilor. Publicat in MO nr.699/24.09.2002
· Ordin comun nr.494/859/138/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de porc destinata pentru consum, elaborat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea nationala pentru Protectia Consumatorilor, publicat in MO nr.906/13.12.2002.
· Ordinul nr. 679/24.09.2004 privind modificarea ordinului comun 206/447/86/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de pasare, publicat in MO nr. 966/21.10.2004.

Domeniul peste si produse din peste
· Ordinul nr. 122/1999 pentru aprobarea simbolurilor societatilor comerciale cu activitate in productia de conserve alimentare destinate consumului uman, ambalate in recipiente metalice si a numerelor de ordine ale grupelor si sortimentelor de conserve alimentare, publicat in MO nr. 9 bis/12.01.2000.

Domeniul acreditare agenti economici
· Ordonanta Guvernului nr.42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, publicata in Mo nr. 203/01 septembrie 1995
· Legea nr. 123/1995 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, publicata in Mo nr. 293/19 decembrie 1995
· Ordin nr. 357/2003 al MAAP pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea si retragerea(anularea) licentelor de fabricatie agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare - MO 404/10.VI.2003
· Ordinul nr. 541/2003 pentru aprobarea reprezentantilor imputerniciti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului sa acorde licente de fabricatie agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare

Domeniul import
· Ordin nr. 592/17.08.2004 privind stabilirea conditiilor speciale in care se face importul de arahide originare, ori expediate din Republica Chineza, publicat in MO nr. 859/20.09.2004.
· Ordin nr. 591/17.08.2004 privind stabilirea masurilor speciale pentru importul de fistic si anumite produse derivate din fistic, care provin din Iran sau sunt expediate din Iran, publicat in MO nr. 859/20.09.2004.
· Ordinul nr.39/1072/592/216/2004 privind stabilirea conditiilor speciale in care se face importul de arahide originare ori expediate din Republica Populara Chineza, publicat in MO nr.859 din 20.09.2004, abroga Ordinul nr.58/148/2004
· Ordinul nr.40/1071/591/217/2004 privind stabilirea masurilor speciale pentru importul de fistic si de anumite produse derivate din fistic care provin din Iran sau care sunt expediate din Iran, publicat in MO nr.859 din 20.09.2004, abroga Ordinul nr.292/206/2004.

Domeniul produse traditionale, indicatii geografice si denumiri de origine protejate si atestate de specificitate

· Ordinul nr.212/2004 al MAPDR privind aprobarea Listei cuprinzand indicatiile geografice si denumirile de origine protejate si recunoscute in Romania pentru produse alimentare, publicat in MO nr. 313/08.04.2004.
· Ordinul nr.715/2004 pentru completarea Ordinului nr.212/2003 privind aprobarea Listei cuprinzand indicatiile geografice si denumirile de origine protejate si recunoscute in Romania pentru produse alimentare, publicat in MO nr.921 din 11.10.2004
· Ordinul nr.214/2004 al MAPDR privind aprobarea Listei cuprinzand denumirile geografice protejate si recunoscute in Romania pentru bauturi spirtoase, publicat in MO nr. 352/22.04.2004.
· Ordinul nr.233/2004 al MAPDR pentru aprobarea Normelor privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, publicat in MO nr. 414/10.05.2004.
· Ordinul nr.285/2004 al MAPDR pentru aprobarea Normelor privind protectia denumirilor de origine si indicatiilor geografice ale produselor agricole si produselor alimentare, publicat in MO nr. 414/10.05.2004.
· Ordinul nr.690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, publicat in MO nr.938 din 14.10.2004
· Ordin nr.956/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind conditiile de aprobare a organismelor de inspectie si certificare a conformitatii indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare si a atestatelor de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, transmis la MO pentru publicare.

Domeniul competitivitate
· Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat, publicata in MO nr. 727/04 octombrie 2002
· Hotararea Guvernului nr. 1557/2002 privind aprobarea mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de crestere a competitivitatii produselor agroalimentare, publicata in Mo nr.19/15 ianuarie 2003
· Ordonanta Guvernului nr. 74/2004 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de sustinere si promovare a esportului cu finantare de la bugetul de stat, publicata in MO nr. 774/24 august 2004
· Hotararea Guvernului nr. 2206/2004 pentru modificarea HG 1557/2002 privind aprobarea mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de crestere a competitivitatii produselor agroalimentare, publicata in MO nr. 1234/21.12.2004.

Niciun comentariu: